Seneste nyt.

Fiskeri og søfart fra Ballum området

Om søfart, sømænd, og fiskere fra Ballum              

 

                     

Skibsfarten fra Ballum i middelalderen er ikke dokumenteret, men at der har været sejlet til og fra Ballum er der ikke tvivl om, her tænkes bl.a. på tilførsel af tufsten fra Rhin området til kirkebyggeriet i 11-1200 tallet. (Den rhinske tufsten forhandledes i Utrecht og Deventer. En toldrulle i Utrecht fra 12 årh. omtaler udtrykkeligt danske skippere, der plejede at anløbe havnen for at handle.)[1]    Det er meget tænkeligt at der også har været Ballum skippere blandt disse.

En boplads fundet på den nære nabo Ø Sild, viser at der i området har været skibsfart langt tilbage i tiden. (Se nedenfor.)*)

Desuden har nærheden til Ribe, der jo dominerede med handel og skibsfart i middelalderen, sikkert haft en afsmitning på søfarten i Ballum området.

 

*)På  øen Sild over for Ballum blev der i i 1929 fundet en boplads mellem klitterne vest for byen List. Indtil 1864 hørte List til Ballum Birk.

En vandreklit, der længe havde dækket stedet, havde flyttet sig, og vinden blottede et 160 x 60 m stort kulturlag med fire flade højninger, ca. 60 cm. høje. Det var de nederste rester af rektangulære huse med ca. 1 m. brede græstørvsvægge og sandblandet lergulv. En stor del af højningerne bestod af en mængde potteskår med talrige måltidsrester: skaller af spiselige muslinger, husdyr og fugleknogler samt mængder af fiskeben. De fleste skår var ret grove, ikke tidsbestemmelige lerkar, men desuden fandtes nogle hårdtbrændte skår af fintslemmet, næsten mælkehvid lermasse med indprikkede forsiringer og lyserøde bølgelinier, der let bestemtes som en Pingsdorfer vare. Et produkt fra Rhinlandene, som også er fundet i Hedeby og tilhører tiden omkring år 1000. Små drikkekar og store krukker af samme materiale, men med hvælvet fodrand og mønster på skulderen, tilhørende den senere middelalder forekom også, desuden et brudstykke af violet, kostbart glas, en penning, slået i Ribe af kong Abel 1250-52, en engelsk penny med Henrik lll´s navn 1216-72, 2 kobberpenninge slået af Erik Menved 1286-1319. Blandt andre fund var en sammen rustet klump af en ringbrynje, brudstykker af beslag og søm og fra vikingetiden et brudstykke af et forgyldt smykke med dyreornamentik

Fundene viser at landsbyen har ligget der fra vikingetiden 9-10 århundrede og til Erik Menveds tid.[2]

 

 

Ballum fiskere.

 

I sidste halvdel af 1500 tallet var der et omfattende fiskeri fra et leje i Ho bugt der hed Sønderside, beskrevet af H. K. Kristensen2 og Bjarne Stoklund[3] . Samt egen gennemsyn af lensregnskaberne på Rigsarkivet. Kilderne er først og fremmest lensregnskaberne der viser var der blev betalt i afgift af fangsten, samt oplysning om navne på skippere og ejere af fiskefartøjerne.

Her er foretaget et uddrag som omfatter Ballum skibe samt fartøjer andre steder fra der førtes af Ballum skippere.

 

Første gang sandtolden fra Sønderside opgives, er 1562.

 

I 1585 svarede skuldskibene (skuller = rødspætter) hver 1000 skuller: Balzer Nielsen i Ballum fører Tyge Pedersens skib sst., C. Knudsen i Ribe tog 5½ snes af tolden, Trogels Madsen i Ballum fører P. Madsens skib sst., C. Knudsen i Ribe tog 5½ sn. af tolden,Trogels Madsen i Ballum fører P. Madsens skib sst.; H. Pedersen i Ballum fører Knud Hansens skib sst.; Knud Hansen i Emmerlev fører H. Pedersens skib i Ballum; C. Hansen i Ballum fører eget skib; P. Nielsen i Ballum fører Hans Jensens skib i Ribe, der tager 10 sn.; A. Pedersen, Ballum, fører eget skib; N. Hansen, Ballum fører H. Hygbiergs skib i Ribe, der tager 3 sn.; Trogils Pedersen, Ballum, fører eget skib; H. Pedersen, Ballum, fører eget skib; C. Espensen i Bodsbøl fører P. Fannikers skib i Ribe, han og Aage Pedersen, Ribe, tager 500 skuller; Mikkel Hansen i Ballum fører N. Thøgersens skib i Ribe, der tager 2 quarter; Trogels Tygesen, Ballum, fører eget skib; Iver Pedersen, Ballum, fører Karen Fannikers skib i Ribe, hun og S. Kremer, Ribe, tager 1 q. 4½ sn.; Jørgen Andersen,Ballum, fører eget skib, A. Sørensen og Gunde Nielsen, Ribe, tager 10½ sn. N. Hansen, Ballum fører H. Pedersens skib på Rømø; J. Pedersen, Ballum, fører eget skib; C. Nielsen, Ballum, fører C. Lunds skib i Ribe, der tager 9 sn. 

 

Blandt skuller skibene, der dette år fiskede fra Sønderside var der 16 fra Ballum, som var det største antal fra en enkelt lokalitet, fra Fanø var der 5.

 

Ejerskabet til Ballum skibene er ikke undersøgt, men vil måske kunne afklares ved studie af jordebøgerne fra den tid.

 

De Ribe borgere der reserverer sig noget af sandtolden har været med til at finansiere fiskeriet.

 

I 1602 var der kun 4 skibe fra Ballum der deltog i fiskeriet fra Sønderside og i 1622 kun 3 skibe.

 

Fiskeri fra Rømø i år 1631, her skal nævnes et enkelt eksempel vor der optræder 12 skippere, de 10 er selvejere fra Rømø, Hans Ovesen fører Chr. Kroemoses skib, hvoraf Kroemose beholder sandtolden da han er delefoged og strandfoged, Anders Hansen fører Peder Nielsens skib, som denne får sandtolden af, da han er delefoged og strandfoged i Ballum.

 

Kristensen skriver bl.a. at først i 1600 tallet omtales det ”nye fiskerleje på List, som Peder Nielsen i Ballum haver først ladet begynde at fiske der”. Skipperne var Hans Bunthie, Hans Nielsen, Jes Madsen og Simen Pedersen. Måske har Peder Nielsen, der nu ikke nævnes, fisket herfra et år eller to før. Han var en betydelig mand, der var delefoged i Ballum Birk og tillige strandfoged. Han har ikke selv fisket fra det nye leje, han har åbenbart opkøbt fisken og drevet handel med tørfisk ligesom sin kollega i Kærgård birk. Regnskaberne viser nemlig, at han solgte fisk til lensmanden.

Endnu findes der et synligt minde om ham i Ballum kirke, nemlig et par barokke lysestager fra 1648, der ifølge en notits i et regnskab i Schackenborgs arkiv er en dødsgave fra hans enke Catrine Peters og arvinger. På den ene stage står indprikket: ”Peter Nielsen K.M.B.V./sin olders 98 år”.

I 1617 har den initiativrige Peder Nielsen startet et rokkelsæt mellem Ballum og Rømø, som han betaler 1 snes rokker af årligt, og som han røgter til 1630, da stadet vist opgives.

 

Sammenfattende skriver Kristensen: 1581 fiskede to ballummænd med egne skibe ved Sønderside, mens tre andre førte ribeskibe. Kun tre år senere er der 16 skippere fra Ballum, som deltager i rødspættefiskeriet der. Syv af dem har eget skib, tre ejes af ballummænd, fem af ripensere, og et af en mand på Rømø. Desuden ejer Hans Pedersen i Ballum to skibe, det ene føres af en mand fra Emmerlev. Hans Pedersen var en af dem, som selv fiskede med eget skib. Endelig var der en mand fra Bådsbøl Ballum, som fiskede med et ribeskib.

1598 fisker 5 ballumskippere fra Sønderside, de er alle selvejere. 1602 er der kun 4. 1606 forlader to af dem - Hans Bunthie og Simen Pedersen – Sønderside og giver sig til at fiske fra delefoged Peder Nielsens nye leje på Listland. Dog kan man stadig træffe ballumfiskere på Sønderside til omkring 1640.

1612 nævner regnskabet ”Skipper af Ballum” med 4 skippere, der hver svarer 500 skuller. Efter 5 års forløb nævnes denne post ikke mere.

Antagelig gælder her noget lignende som ved ”Sildering”. Disse ballumfiskere har skilt sig ud fra de andre og har dannet et leje for sig selv. Men hvor? – I regnskabet er posten hver gang indført mellem Helmod og Listland. Det er derfor mest sandsynligt, at lokaliteten har været selve Ballum, så de har fisket hjemme fra, og altså Ballum i nogle år har fungeret som fiskerleje.

 

Fartøjerne:

 

Fiskernes fartøjer havde forskellige navne. De benævnes som skibe, skuder, everter, lineskibe, skuldbåde, krogbåde, drejerbåde, kregere, byser, horngævere og havskibe.

Gennem lang tid var everten den almindeligste, de var af meget varierende størrelse. Det samme skib brugtes snart til fiskefangst og snart til fragtfart. Ikke helt sjældent var skipperen også købmand, der måtte se at sælge lasten bedst muligt. Når han havde leveret eller solgt tørfisken (eller salt sild) i Hamborg, Bremen, Holland eller Husum, tog han andre varer ombord: klæde, tømmer, salt, æbler o.s.v.

 

Hvem byggede fartøjerne?, Fra gammel tid var der bådebyggeri i Ribe og Varde og langs kysten. Under syvårskrigen befalede Frederik II de jyske lensmænd at sende skibsbyggere til København, bl. a. 6 fra Ribe, 2 fra Sønderho, 1 fra Ballum og 4 fra Oksby.

Så måske blev der også bygget skibe i Ballum på den tid?.

 

Skullergårde

 

En anden form for fiskefangst i vadehavet er de såkaldte skullergårde. År 47 e. Kr. foretog romerne et felttog mod en germansk stamme, der boede mellem Ems og Elben. Her var Plinius den ældre med, og efter selvsyn giver han den første beskrivelse af marsken og vadehavet. Han fortæller om ebbe og flod: ”Der udgyder oceanet sig to gange i døgnet over en umådelig strækning”, Han har set verfer; ”lavet af menneskehånd, så de rager op over højeste vandstand”, og han fortsætter: ”Og rundt om deres hytter gør de fangst på de fisk, som flygter sammen med havet         (på faldende ebbe) … af siv og rør fletter de net til at fange fisk med”. Det er ikke fiskekuber, men skullergårde, han har set. De tilbageholder nemlig fisken under faldende ebbe.

 

Denne form for fiskeri har været brugt langs det meste af vadehavet, der er brugt forskellige materialer til skullergårdene. Ved Ballum blev der op til hvor tid også fisket  på denne måde. I sommertiden kunne man også  ”træde skuller” på fladerne.

 

Østersfangst.

 

Lige fra 1500 årene og frem til midt i 1800-tallet kom de bedste danske østers fra banker på Jyllands vestkyst mellem Ribe og Husum, det vil sige fra Fanø i nord til Sild, Amrum og Pelworm i syd. Frederik 2. holdt af østers, og for at tilfredsstille denne sin lidenskab gjorde han fangsten af dem til et regale, en kongelig rettighed, som dog måtte deles med de gottorpske hertuger. De fleste østersbanker tilhørte kongen eller staten, og udnyttelsen af dem blev bortforpagtet mod en betydelig årlig afgift. De sarte skaldyr blev landet i Højer eller Husum og herfra transporteret over land til Haderslev, Aabenraa, Flensborg eller Sønderborg, hvorfra de blev sendt til København og Østersølandene. Hoffet i København modtog årligt en fast leverance, et såkaldt ”deputat” på 112 tønder, og også greven på Schackenborg fik et antal tønder.

Kejserinde Katharine 2.  af Rusland havde en meget stor forkærlighed for de slesvigske østers og aftog store mængder til brug ved de prunkende tafler.[4]

 

Anders Thomsen blev 1639 delefoged i Ballum Birk, og da østersforpagteren Poul Støffken fra Hamborg blev anklaget for drab, fik Thomsen 28/12 1652 forpagtningen for 120 Rgd. Og 20 tdr. østers om året. Støffken blev frikendt og fik 6/10 1652 forpagtningen tilbage på de gamle vilkår. 1660 fik amtmand Schack imidlertid østersfiskeriet tillige med amtet.

Thomsen opdagede nye banker ved Rømø, List og Amrum, fik 28/1 1654 tilladelse til at fiske på dem, og opnåede 7/7 s.å. tilladelse til at søge østers i Bøvling Len. Han fandt også nogle i Ringkøbing Fjord, og fik 22/1 1656 toldfrihed ved udførselen.[5]

 

Lensmanden i Ribe Hr. Mogens Sehested fik 31.jan 1653 brev om at maintenere  (holde i hævd) Henrik Liphard ved hans privilegier til østersfang mod Anders Thomsens forhindring. Kongen har forundt HL privilegier til at fange østers i Haderslevhus len. HL beklager sig over, at der sker ham forfang og hindring af Anders Thomsen i Ballum, som hans hosføjede supplikation udviser.. MS skal maintenere ham og tilholde AT ikke at gøre ham indpas. De østers, HL fanger, er toldfri. JT, 13. 120. K.[6]

 

Thomsen blev udover at han var delefoged, den 3/3 1651 udnævnt til tolder ved et nyoprettet Ballum toldsted, som lønning fik han indtægterne af en halvgård, han havde fæstet lige forinden.

Thomsen fik 19/8 1655 bevilling til at holde kro på Rømø.5

 

I Ballum kirke findes et maleri på kobber, stammende fra et epitafium, opsat o. 1653, der kaldes A. Thomsen Kongl. Majest. Tolder og foget udi Ballum. (Da. Kirker XXI 491.)

 

 

 

 

Diverse udsagn.

 

Under omtalen af skibsfarten på Ribe fra 1500 og 1600 tallet nævner Kinch anløb af skibe til Vor Frue marked i september 1640,  der var blandt mange andre en Smakke fra Ballum.

 

Gammel Riber Dyb ved ”Vestedgård blev stadig benyttet. Her ses bl. a. en skipper fra Ballum i 1643 der havde udskibet 18 Tdr. øl, som blev ført til Ribe.

 

Sildefiskeri ved Norge som på den tid var almindeligt, omtales ved eksempler på deltagere fra Ribe området. I marts 1589 tages nogle vidnesbyrd om, at Kristen Mikkelsen (Ballummer) forrige år havde været overfyldt med tønder, folk og gods; en anden Riber havde ved Kvornø forgæves villet have sine tønder ombord.[7]

 

Fra List strømtoldregnskab 1642 – 43 har man et godt indblik i skibsanløb og skibenes tilhørsforhold i denne periode. På vestkysten havde en række landsbyer i Tønder området i begyndelsen af 1640’erne egne skibe, Ballum således ti, læste tal = 188. Emmerlev 14, Sejerslev fem, Hjerpsted tre, Rudbøl to og Højer 11.

De fleste af disse skibe anvendtes til kystsejlads, længst til Hamborg og Nederlandene, men enkelte gik til Norge, og nogle få skippere fra Ballum gik gennem Øresund.[8]

 

Arne Sundbo nævner navne og størrelse på et par af skibene fra Ballum bl. a. Jonas på 45 læster og en krejert Fortun på 30 læster.

 

Sundbo berører også Christian den fjerdes ret fremskredne planer om et havneanlæg ved Ballum, kongen besøgte selv Ballum den 7 sept. 1642, den svenske General Torstensons indtog i Jylland i 1643 gjorde imidlertid en foreløbig ende på disse planer, efter krigen blev planerne igen taget op af kongen. Ægget op af kongen afgav rigsrådet også 1646 en ny betænkning, hvori det tilrådedes at anlægge Ballum som storby. Men det kneb svært med pengene, og 28 februar 1648 døde kongen. Dermed faldt planerne bort.5

Disse planer er beskrevet fyldigt af Thade Petersen i (Sønderj. Aarb. 1935).

 

Nina Ellinger Bang har i :Tabeller over Skibsfart og Varetransport gennem Øresund registreret enkelte Ballum skibe i perioden fra 1593 til 1680.

Gennem Listerdyb er der bevaret registreringer op til 1744.

 

1700 årene.

 

Om skibsfarten fra og til Ballum i 1700 årene er der ikke lavet større undersøgelser, men der har uden tvivl stadig været enkelte hjemmehørende skibe, Kroman[9] nævner en Jagt  på 5 CL. der blev bygget hos Hans Andresen på Fanø til H. Nielsen, Ballum i året 1783.

Nina Ellinger Bang nævner Ballum skibe gennem Listerdyb mellem 1704 og 1744.

I et kræmmer skifte fra Ballum 1734 nævnes der en gældspost til en skipper fra Sild for en tønde rapsolie.

Sidst i 1700 tallet er der også en kilde der omtaler korneksport fra Ballum.

 

 

1800 årene.

 

Under omtalen af handelen og skibsfarten i 1800 hundredetallet oplyses bl.a. at havnepladsen ved Ballum havde lidt sejlads på forskellige steder af den slesvigske kyst, men også til fjernere mål var der sejlads.

En af de handlende her drev i begyndelsen af århundredet handel med egne skibe, (Ballum købmanden havde bl.a. købt en strandet preussisk galiot der var strandet på Sild, og lod den renovere af skibsbyggere fra Fanø. Købmanden sejlede bl.a. på Island.)  (G. Hanssen, S. 52).

 

I 1846 indgik der til Ballum 14 fartøjer med en samlet last på 35 1/4 læster (70 ½ tons).

Varerne var bl.a. kolonialvarer, medens der mest udførtes landbrugsvarer.

 

Og noget senere lå undertiden op mod en halv snes skibe udfor Ballum de fleste kom fra Hamburg og Bremen og enkelte fra England med kul.

Kullene lossedes per vogne, hvis skibene var for dybtgående, ankrede de først op udfor Havneby på Rømø og lossede en del, for derefter at tage til Ballum.

 

I 1850 etableredes en regelmæssig dampskibsforbindelse mellem Hjerting og London, man lejede en hollandsk damper, baseret på kreaturtransport, der udførtes 8 rejser, hvoraf en udgik fra Ballum.

Også et engelsk selskab satte i 1850 et dampskib ind i farten mellem Jylland og England, der udførtes kun tre rejser, hvoraf de to fra Ballum og den ene fra Hjerting, den samlede udførsel af kvæg på disse rejser blev kun et par hundrede stude.

I 1851 blev der af det danske finansministerium truffet overenskomst med et engelsk rederi, om oprettelsen af en ugentlig dampskibsfart mellem Ballum-Hjerting og Lowestoft, og senere blev indsat en nybygget regeringsdamper ”Jylland” beregnet på kvægtransport. Fra Ballum udgik 7 ture.

 

Ved overenskomst mellem nogle af indbyggerne i Mjolden og Ballum sogne og lederen af englandsfarten, Dr. C. M. Poulsen, åbnedes kreatureksporten fra Ballum den 28. maj 1850, da dampskibet ”Burgemeester Huidekoper” afsejlede til London med fuld ladning, bestående af 150 stk. kreaturer og lidt landbrugsprodukter. Senere på året  i oktober udførtes c. 300 kreaturer. I 1851 besørgedes farten på Ballum af et engelsk selskab, som fra maj til oktober havde 7 ture. I 1852 udførte samme selskab 4 ture med kvæg fra Ballum til Lowestoft, men hermed ophører så farten.

I 1851 blev englandsposten til Danmark en enkelt gang sendt via Ballum. 

 

Der kom f.eks. også tømmer fra Norge, fra England kom der engang imellem skibe med varer som salt, jern og fajance m. m.[10]

 

Niels Pedersen Gram , der boede på en gård i det nordøstlige hjørne af Vesterende, var sognets største lodsejer. Han var født i 1784 i Bodsbøl som søn af skibsfører Peder Nielsen Gram. Selv havde han i sine ungdom som de fleste unge mænd i Ballum på den tid - pløjet søen.

Han var gift med Christine Benedicta Mærsk , datter af Christian Lehman Hansen Mærsk, Husum Ballum. De fik 12 børn, en var død ved fødselen.

Niels Pedersen Gram var en betydelig mand i sognet, han var foregangsmand i udviklingen af mere moderne landbrugsdrift på egnen.

Der udover slog han sig på skibsfart med egne skibe i søen.

 

(C.Dalgas nævner i sin beskrivelse af Ribe Amt i 1830 at små skippere seile med producterne til fremmede stæder. I Ballum drive således 2 mænd: A. Brodersen og N. Gram, handel på Island, hvortil haves en Jagt af nogle og tyve læsters drægtighed, som føres af den første af benævnte mand). (Også den kendte kniplingshandler Wulf fra Bredebro nævner i sin dagbog at han bruger N. Gram til skibstransport på Holland.)

 

Fra forskellige skibslister anføres følgende.

C.H. Mossin. 1843 og 1845. Ballum skibe.

 

Skibsnavn            Skibsfører                          Takling                 Drægtighed         Reder

Triton                   H.M.C.Michelsen              Kutter                  19½ CL               N.P.Gram & Co.

Adelhaid Sophie  C.L.Gram                          Jagt                      18½ CL                             do. 

ChristianeSophie S.H.Tarup el. Farup          Kuf                      15    CL                             do.

Anna Margrethe  N.Ankersen                       Evert                    19½ CL               P.N. Gram

 

Anders Monrad Møller: Jagt og skonnert

 

Geerdina              H.M.C.Michelsen              Kuf                      38    CL               N.P.Gram  m.fl.

Strandede ved Bredstrup klint, Grenå den 30. marts 1847, besætningen              bjærget. Omtales senere.

 

Mercantil Calender

1856-57

Amicitia               C.L.Gram                          Skonnert              41½ CL               N.P.Gram &

                                                                                                                               Medinteressenter

Skibsnavn            Skibsfører                          Takling                 Drægtighed         Reder

 

Telegraph             A.Boisen                            Skonnert              57    CL                             do.

Sailor                                                              do.                       9 ¾  CL

Margretha            P.Jensen                             Skonnert              35½ CL               P.N.Gram

Ballum                 A.P.L.Michelsen                Skonnert              33    CL               Skipperen

2 fart. under 7 CL.

 

1858-59

Telegraph             J.Marcussen                       Skonnert              57    CL               N.P.Gram og Søn

Amicitia               C.L.Gram                          Skonnert              41½ CL                             do.

Margretha            A.J.Gram                           Skonnert              35½ CL               P.N.Gram

Sailor                                                              Skonnert              9 ¾  CL               Et Interessentskab

2 fart.under 7 CL.

                           

1862

Telegraph            J.Marcussen                       Skonnert              57    CL               C.L.Gram

Amicitia               C.L.Gram                          Skonnert              41½ CL               C.L.Gram

Helene                 A.Boisen                            Skonnert              53    CL               T.N.Thygesen

Sailor                                                              Skonnert              9 ¾  CL               Interessentskab

3 fart. Under 7 CL                                                                      11 ¾CL

 

Politirapport, Grenaa, Aar 1847 den 30 Marts, LAN: B54 nr. 102, Pag. 424.

Uddrag.

“Geerdina” Kufskib,

Skibet kom ifølge kaptajnen fra Hamborg/Altona med diverse stykgods til Aarhus,

Under en kraftig storm (med snefog) var skibet strandet om natten den 30 Marts kl. ca. 3 ¾ .

 

Skibet tilhører: Niels Pedersen Gram, Christian P. Lemann Gram og Mikkelsen fører af skibet alle fra Ballum samt Johannes Hansen, Kiøbmand i Altona.

 

Der blev forevist: Dansk Målebrev, (Tønder Toldsted?), Folkeliste hvorefter besætningen er:

 

Styrmand Søren Lauridsen Manøe,

Matros     Peder Hansen Pedersen,

 do.          Peter Schmidt,

 do.          Niels Mogensen,

Kok          Christen Andersen Jacobsen,

Dreng      Martin Lausten Gram

 

FT. 1845:

Christian P.Lemann Gram, Vesterende, Skipper,34år, søn af N.P.Gram,  gift med                 

Botille Boysen, 39år.   

Hans Michal Christensen Mikkelsen, Vesterende, Skipper,27år. gift med Christine                        Benedikte Gram, 25år, datter af N.P.Gram.

Martin Lausten Gram, Vesterende, 15år, søn af N.P.Gram.

 

Strandingsprotokol, Grenå 1839 - 69, LAN: B54 nr.164.

Uddrag.

År 1847 d. 31 Marts, mødte forskellige myndighedspersoner og medhjælpere på stranden ved Bredstrup Klint for at fortsætte gårdsdagens strandingsforretning der angik det strandede Kufskib “Geerdina” af Ballum, (38 Cl.).

Tilstede var Skibskaptain H.M.C.Mikkelsen = (Hans Michael Christensen Mikkelsen) og dennes antagne Commisionær, Kjøbmand J.A.Møller, Grenaa.

 

Forskelligt gods var bjærget fra skibet og denne opgave skulle fortsætte pågældende dag.

Aftale om besætningens afrejse til hjemegnen blev bestemt, en vogn fra Grenaa skulle køre besætningen til Århus, hvor der skulle ordnes videre transport.

Skibet kunde ikke umiddelbart bjerges, og der blev aftalt at afholde offentlig auction den 6 april 1847.

 

Auktionsprotokol, Grenaa den 6 april 1847, LAN: B54 nr. 379.

Uddrag.

Skibsvraget blev solgt til Skibsbygmester Madsen, Randers for 1030 Rdr

Diverse bjerget gods fra skibet blev også bortauktioneret for op imod 300 Rdr.

 

I Randers Amtavis og Avertissementstidende nr 55 kunne man torsdagen den 8de april 1847 læse:

Den 30te marts, om morgenen, strandede ved Bredstrup Klint, i nærheden af Grenaa havn Kuffen ”Geerdina” af Ballum, Skp. H:C: Michelsen, kommende fra Altona med ballast og noget stykgods. Besætningen, i alt 7 mand, er bjærget, ligesom også inventaret; men skibet som står på stenet grund  er fuldt af vand, og er vrag .

 

Skibsbygmester Madsen købte skibsvraget med henblik på reparation, han solgte straks skibet videre, men reparerede skibet for det nye ejerskab, efter istandsættelsen blev kuffen omdøbt og fik navnet ”Louise”   

 

           

 

 

 

 

 



[1] Poul Enemark, Om problemer vedrørende friserhandelen, Jyske Samlinger, Ny række V, 1960

[2] H.K.Kristensen: Gamle sydvestjyske fiskelejer. Skrifter nr. 1. Historisk Samfund For Ribe Amt. Varde 1965.

[3] Bjarne Stoklund: Bondefiskere og strandsiddere, Landbohistorisk Selskab 2000

[4] Lars N. Henningsen: Kejserindens Livret, Skalk Nr. 4, 1995

[5] Arne Sundbo: Af Varde og Hjertings Historie; Fra Ribe Amt 1915-18

[6] Ole Degn: Kancelliets Brevbøger, i uddrag, Rigsarkivet

[7] J.Kinch: Ribe Byes Historie og Beskrivelse 2.

[8] Dansk Søfarts Historie 2. 1588-1720, Gyldendal

[9] N.M.Kromann: Fanøs Historie

[10] N.H.Jacobsen: Skibsfarten i det danske vadehav.

Waterskouten København-LAS.Udskrift for perioden 1797-1813 samt nogle oplysninger fra Skipper.dk. Med forbehold for evt. fejl.Notater vedr. diverse søfolk fra Ballum og Rømø,området mv. udgået fra København i anførte perioder, valgte at medtage eksempler fra nabosogne.

Lb.Nr

PNR

Efternavn

Fornavn

Besætning

Fødested

SkibsNr.

Skibsnavn

Dato

Bemærkninger ID:Skipper.dk.

001

001

Thyesen

Niels Nielsen

Kapt.

Rømø

001

Fru Juliane

01-01-1798

ID 5295

002

002

Knudsen

Mathias

Styrmand

Ballum

001

Fru Juliane

01-01-1798

ID 6074

003

003

Holm

Niels Petersen

Kapt.

Rømø

002

Bildal

31-03-1798

 

004

004

 

 

Styrmand

Rømø

002

Bildal

31-03-1798

 

005

005

Christensen

Iver

Matros

Ballum

002

Bildal

31-03-1798

 

006

006

Thomsen

Cristen Petersen

Kapt.

Rømø

003

Svanen

31-03-1798

ID 6305

007

007

Nielsen

Peter

Tømrer

Ballum

003

Svanen

31-03-1798

 

008

008

Petersen

Hans

Matros

Ballum

003

Svanen

31-03-1798

 

009

009

With

Christen Pedersen

Kapt.

Rømø

004

Torsken

31-03-1798

ID 7516

010

010

Jensen

Jesper

Styrmand

W. Jylland

004

Torsken

31-03-1798

ID 5546

011

011

Hansen

Jesper

Matros

Ballum

004

Torsken

31-03-1798

 

012

012

Hansen

Mads

Matros

W. Jylland

004

Torsken

31-03-1798

 

013

013

Holm

Jesper Pedersen

Kapt.

Rømø

006

Tykkebay

31-03-1798

ID 5483, Prison

014

014

Kieldsen

Hans

Dreng

Ballum, Harknag

006

Tykkebay

31-03-1798

Født 1786

015

015

Møller

Hans Peder

Kapt.

Rømø

007

Rødefiord

19-04-1798

ID 4662

016

016

Aas

Ole Hansen

Styrmand

Ballum

007

Rødefiord

19-04-1798

ID 5371

017

017

Jespersen

Hans

Tømrer

Ballum, Bodsbøl

007

Rødefiord

19-04-1798

 

018

018

Thomsen

Peter

Matros

Ballum

007

Rødefiord

19-04-1798

 

019

019

Jørgensen

Jørgen

Dreng

Ballum

007

Rødefiord

19-04-1798

 

020

020

Mathiasen

Hans

Kapt.

Aabenraa

008

De 2de Damers Haab

21-04-1798

 

021

021

Thomsen

Peter

Styrmand

Ballum

008

De 2de Damers Haab

21-04-1798

 

022

022

Chrestensen

Jørgen

Dreng

Ballum

008

De 2de Damers Haab

21-04-1798

 

023

020

Mathiasen

Hans

Kapt.

Aabenraa

008

De 2de Damers Haab

28-08-1798

 

024

021

Thomsen

Peter

Styrmand

Ballum

008

De 2de Damers Haab

28-08-1798

 

025

022

Chrestensen

Jørgen

Dreng

Ballum

008

De 2de Damers Haab

28-08-1798

 

026

023

Thomsen

Michel

Kapt.

Skast, Tønder amt

009

Tingøre

28-04-1798

ID 1307

027

024

Nielsen

Søren

Styrmand

Ballum

009

Tingøre

28-04-1798

ID 5498

028

025

?

Chr.

Tømrer

Ballum

009

Tingøre

28-04-1798

 

029

026

Jepsen

Jens

Bødker

Ballum

009

Tingøre

28-04-1798

 

030

027

Jensen

Chresten

Matros

Ballum

009

Tingøre

28-04-1798

 

031

028

Nielsen

Peter

Matros

Ballum

009

Tingøre

28-04-1798

 

032

029

Nielsen

Niels

Ungmand

Ballum

009

Tingøre

28-04-1798

 

033

030

Christensen

Peter

Kapt.

Kbh. ?

010

De 2de ?

01-05-1798

 

034

031

Petersen

Nis

Styrmand

Ballum

010

De 2de ?

01-05-1798

afgået grund sygdom

035

032

Mortensen

Ole

Styrmand

?

010

De 2de ?

01-05-1798

 

036

033

Hansen

Chresten

Kok

Ballum

010

De 2de ?

01-05-1798

 

037

034

Lauritsen

Christopher W.

Dreng

Ballum

010

De 2de ?

01-05-1798

 

038

035

Dahl

Mathias Andresen

Kapt.

?

011

Elisabeth

16-05-1798

 

039

036

Truelsen

Jens Hansen

Styrmand

Ballum

011

Elisabeth

16-05-1798

ID 5325

040

037

Bekker

Peter Laurits

Styrmand 2de

Ballum

011

Elisabeth

16-05-1798

 

041

038

Munk

Anders N.

Matros

Ballum

012

Skib

16-05-1798

 

042

038

Munk

Anders N.

Matros

Ballum

012

Skib

27-07-1798

 

043

039

Wilhelmsen

Lars Chr.

Dreng

Ballum

013

Skib

24-05-1798

 

044

040

Way

Hans Nissen

Kapt.

Flensborg

014

 

01-06-1798

 

045

041

Hiorth

Greis Greisen

Styrmand

Ballum, Bodsbøl

014

 

01-06-1798

ID 2368

046

042

Clausen

Knud

Kapt.

?

015

Postilionen

01-06-1798

ID 4254

047

031

Petersen

Nis

Styrmand

Ballum

015

Postilionen

01-06-1798

 

048

043

Kier

Ejchel

Kapt.

Aabenraa

017

Mercurius

01-06-1798

 

049

044

Truelsen

Hans B.

Styrmand

Ballum

017

Mercurius

01-06-1798

ID 5322

050

045

Lauritsen

Mathias

Matros

Ballum

017

Mercurius

01-06-1798

 

051

046

Boysen

Echel

Capt

?

018

Skib

02-08-1798

 

052

031

Petersen

Nis

Styrmand

Ballum

018

Skib

02-08-1798

 

053

042

Clausen

Knud

Kapt.

?

019

Skib

24-09-1798

ID 4254

054

031

Petersen

Nis

Styrmand

Ballum

019

Skib

24-09-1798

 

055

047

Jessen

Hans Sørensen

Kapt.

Ballum

020

Nicolaus

30-09-1798

ID 3500

056

048

Bentzen

Niels P.

Styrmand

Randerup

020

Nicolaus

30-09-1798

ID 6086

057

049

Hansen

Laust

Matros

Ballum

020

Nicolaus

30-09-1798

 

058

050

Petersen

Lorents

Dreng

Rømø

020

Nicolaus

30-09-1798

 

059

051

Westergaard

Chr. C.

Kapt.

Randrup-Hd-Randers

021

Friheden

30-09-1798

 

060

052

Mortensen

Niels

Dreng

Ballum

021

Friheden

30-09-1798

 

061

053

Birk

Jens Jensen

Kapt.

 

022

Skib

05-11-1799

ID 3393 ?

062

054

Hansen

Bakken

Ungmd.

Ballum

022

Skib

05-11-1799

 

063

055

Lorentzen

Thyge

Kapt.

 

023

 

29-04-1799

 

064

056

Andresen

Peter

Styrmand

Ballum

023

 

29-04-1799

 

065

057

Thygesen

Søren

Dreng

Ballum

023

 

29-04-1799

 

066

009

With

Christen Pedersen

Kapt.

Rømø

004

Torsken

18-06-1799

ID 7516

067

058

Mærsk

Peter Madsen

Styrmand

Rømø

004

Torsken

18-06-1799

ID 6184

068

059

Juul

Carsten Christensen

Kapt.

Ballum

005

Eikefiord

24-06-1799

ID 4282

069

060

Nielsen

Peder

Styrmand

Ballum

005

Eikefiord

24-06-1799

ID 6132

070

061

Thorsen

Jens

Tømrer

Læsø

005

Eikefiord

24-06-1799

 

071

062

Wulf

Mikel

Matros

Chr. sand

005

Eikefiord

24-06-1799

 

072

063

Erhard

Johan

Matros

København

005

Eikefiord

24-06-1799

 

073

064

Jensen

Lorentz

Dreng

Tønder

005

Eikefiord

24-06-1799

 

074

065

Petersen

Casten

Dreng

Ballum

005

Eikefiord

24-06-1799

Bygget i Wolgast 1783, solgt Strandfoged

075

066

Nielsen

Søren

Kapt.

Ballum, Bodsbøl

009

Tingøre

25-07-1799

ID 5498

076

067

Mærsk

Jens A. Thygesen

Styrmand

Ballum, Husum

009

Tingøre

25-07-1799

ID 5925

077

068

Boesen

Johannes

Ungmd.

Ballum

009

Tingøre

25-07-1799

 

078

069

Mærsk

Jonathan Thygesen

Dreng

Ballum, Husum

009

Tingøre

25-07-1799

 

079

070

Jensen

Niels

Dreng

Ballum

024

Fru Margaretha

11-05-1799

 

080

071

Michelsen

Thomas

Styrmand

Ballum

025

De 5 Sødskende

25-05-1799

ID 6183

081

071

Michelsen

Thomas

Styrmand

Ballum

025

De 5 Sødskende

29-08-1799

ID 6183

082

031

Petersen

Nis

Styrmand

Ballum

015

Postilionen

29-05-1799

 

083

072

Møller

Niels Hansen

Kapt.

Rømø

007

Rødefiord

06-06-1799

ID 5861

084

073

Schou

Mads

Tømrer

Ballum

007

Rødefiord

06-06-1799

 

085

033

Hansen

Chresten

Kød-fiskeskærer

Ballum

007

Rødefiord

06-06-1799

 

086

074

Christensen

Thomas

Dreng

Ballum

007

Rødefiord

06-06-1799

sidst:Kapt.H.P.Møller

087

075

Mahler

Niels Jensen

Matros

Ballum

026

Else Margrethe

25-07-1799

 

088

076

Bergman

Lorentz A.

Kapt.

Emmelev, Tønder A.

027

Ane Beathe

18-04-1800

ID 12184

089

077

Augustesen

Peter Hansen

Styrmand

Ballum, Bodsbøl

027

Ane Beathe

18-04-1800

ID 5923

090

078

Brun

Christian N.

Dreng

Ballum

027

Ane Beathe

18-04-1800

 

091

079

Jonasen

Friderich Wilhelm

Kapt.

København

002

Bildal

23-04-1800

ID 5161

092

080

Brinck

Hans Michelsen

Styrmand

Ballum

002

Bildal

23-04-1800

ID 3661

093

013

Holm

Jesper Pedersen

Kapt.

Rømø

006

Tykkebay

26-04-1800

ID 5483

094

081

Chrestensen

Laust

Styrmand

Rømø

006

Tykkebay

26-04-1800

ID 6759

095

082

Hansen

Niels

Matros

Ballum

006

Tykkebay

26-04-1800

 

096

083

Bodel

Jørgen

Ungmd.

Ballum

006

Tykkebay

26-04-1800

 

097

084

Holm

Peter Chr.

Dreng

Rømø

006

Tykkebay

26-04-1800

 

098

085

Jørgensen

Tellef

Kapt.

Arendal

028

Søerideren

28-04-1800

 

099

036

Truelsen

Jens Hansen

Styrmand

Ballum

028

Søerideren

28-04-1800

ID 5325

100

006

Thomsen

Cristen Peter

Kapt.

Rømø

029

 

29-04-1800

ID 6305

101

007

Nielsen

Peter

Tømrer

Ballum

029

 

29-04-1800

 

102

086

Johannesen

Claus

Kapt.

Ved Tønder

030

Hanne Marie

07-05-1800

ID 5061

103

087

Chrestensen

Chresten

Dreng

Ballum

030

Hanne Marie

07-05-1800

 

104

088

Lund

Erich Hansen

Kapt.

Ballum

031

Anne Marie Magdalene

10-05-1800

ID 4944

105

089

Brosgaard

Hans J.

Styrmand

Ballum

031

Anne Marie Magdalene

10-05-1800

ID 4262

106

009

With

Christen Pedersen

Kapt.

Rømø

004

Torsken

12-05-1800

ID 7516

107

058

Mærsk

Peter Madsen

Styrmand

Rømø

004

Torsken

12-05-1800

ID 6184

108

090

Paulsen

Chresten

Kapt.

Ballum

015

Postilionen

13-05-1800

ID 5427

109

091

Nielsen

Niels

Styrmand

Mejlby

015

Postilionen

13-05-1800

 

110

092

Tofte

Truels Hansen

Kapt.

Ballum Vesterende

032

Bodel Cathrine

20-05-1800

ID 4093

111

093

Olsen

Hans Chr.

Matros

Ballum

032

Bodel Cathrine

20-05-1800

 

112

094

Larsen

Niels

Dreng

Ballum

032

Bodel Cathrine

20-05-1800

 

113

072

Møller

Niels Hansen

Kapt.

Rømø

007

Rødefiord

21-05-1800

 

114

074

Christensen

Thomas

Dreng

Ballum

007

Rødefiord

21-05-1800

 

115

095

Ullerup

Michel Sørensen

Kapt.

Ballum

033

Langen

23-05-1800

ID 1330

116

060

Nielsen

Peder

Styrmand

Ballum

033

Langen

23-05-1800

ID 6132

117

096

Lauritzen

Frantz

Kok

Ballum

033

Langen

23-05-1800

 

118

024

Nielsen

Søren

Kapt.

Ballum

009

Tingøre

30-06-1800

ID 5498

119

067

Mærsk

Jens A. Thygesen

Styrmand

Ballum

009

Tingøre

30-06-1800

ID 5925

120

033

Hansen

Chresten

Kok

Ballum

009

Tingøre

30-06-1800

 

121

027

Jensen

Chresten

Matros

Ballum

009

Tingøre

30-06-1800

 

122

097

Knudsen

Johannes

Matros

Ballum

009

Tingøre

30-06-1800

 

123

098

Nielsen

Niels Andersen

Dreng

Ballum

009

Tingøre

30-06-1800

 

124

099

Hansen

Cornelius

Kapt.

Rømø

034

Haabet

09-07-1800

ID 5708

125

036

Truelsen

Jens Hansen

Styrmand

Ballum

034

Haabet

09-07-1800

ID 5325

126

100

Callesen

Peter

Kapt.

Aabenraa

035

Providentia

14-07-1800

 

127

101

 

Hans Jørgen

Dreng

Ballum

035

Providentia

14-07-1800

 

128

102

Behrensen

Johan J.

Kapt.

Flensborg

036

Diana

28-07-1800

 

129

103

Kaasgaard

Nicolaj

Styrmand

Ballum

036

Diana

28-07-1800

ID 1964

130

104

Aas

Hans A.

2.Styrmand

Ballum

036

Diana

28-07-1800

ID 12156

131

105

Møller

Andreas

Kok

Husum, Slesvig

036

Diana

28-07-1800

 

132

106

Jespersen Ell

Matz

Kapt.

Aabenraa

037

St. Johannes

30-07-1800

 

133

107

Petersen

Truels

Bådsmand

Ballum

037

St. Johannes

30-07-1800

 

134

108

Baltzersen

Hans Bunnersen

Kapt.

Mandø

038

Anna

07-08-1800

ID 2830

135

109

Pedersen

Christen Sørensen

Styrmand

Ballum

038

Anna

07-08-1800

ID 6897

136

110

Nielsen

Laust

Kok

Ballum

038

Anna

07-08-1800

 

137

086

Johannesen

Claus

Kapt.

Tønder

030

Hanne Marie

22-09-1800

ID 5061

138

087

Chrestensen

Chresten

Dreng

Ballum

030

Hanne Marie

22-09-1800

 

139

111

Simons

Andres Dirck

Kapt

Sild

039

De Tvende Damer

01-11-1800

ID 2204

140

011

Hansen

Jesper

Matros

Ballum

039

De Tvende Damer

01-11-1800

 

141

112

Jespersen

Jens

Matros

Ballum

039

De Tvende Damer

01-11-1800

 

142

113

Christensen

Laust

Dreng

Ballum

039

De Tvende Damer

01-11-1800

 

143

114

Bay

Frantz Jensen

Kapt.

København

040

Kollekolle

23-12-1800

ID 2082

144

011

Hansen

Jesper

Matros

Ballum

040

Kollekolle

23-12-1800

 

145

113

Christensen

Laust

Dreng

Ballum

040

Kollekolle

23-12-1800

 

146

080

Brinck

Hans Michelsen

Styrmand

Ballum

041

 

20-03-1801

ID 3661

147

060

Nielsen

Peder

Styrmand

Ballum

042

 

13-05-1801

ID 6132

148

115

Poulsen

Chresten

Matros

Ballum

043

 

13-05-1801

 

149

116

Sørensen

Jens

Tømrer

Ballum

044

 

19-05-1801

 

150

117

Mærsk

Peter C.

Kok

Ballum

045

 

19-05-1801

 

151

011

Hansen

Jesper

Matros

Ballum

046

 

23-05-1801

 

152

118

Augustesen

Peter H.

2. Styrmand

Ballum

047

 

01-06-1801

ID 5923

153

119

Korsgaard

Michel

Styrmand

Ballum

048

 

09-06-1801

 

154

133

Ullerup

Michel Michelsen

Kapt.

Ballum

049

 

06-07-1801

ID 4480

155

120

Andersen

Peter

Styrmand

Ballum

049

 

06-07-1801

 

156

121

Sørensen

Søren T.

Dreng

Ballum

049

 

06-07-1801

 

157

122

Tofte

Jens P.

Matros

Ballum

050

 

07-07-1801

 

158

123

Møller

Thomas

Dreng

Ballum

051

 

08-07-1801

 

159

124

Kromos

Anders Nielsen

Styrmand

Ballum

052

 

10-07-1801

ID 5308

160

125

Borg

Christen Madsen J.

Styrmand

Ballum

053

 

11-07-1801

ID 5497

161

126

Lønne

Poul Pedersen

Kapt.

Ballum

054

 

13-07-1801

ID 3285

162

127

Outzen

Thyge Christensen

Styrmand

Ballum

054

 

13-07-1801

ID 6997

163

128

Bojsen

Laust Hansen

Kok

Ballum

054

 

13-07-1801

ID 7119

164

092

Tofte

Truels Hansen

Capt.

Ballum

055

 

25-07-1801

ID 4093

165

129

Bekker

Peter G.

Styrmand

Ballum

055

 

25-07-1801

 

166

130

Lausten

Niels

Dreng

Ballum

055

 

25-07-1801

 

167

066

Nielsen

Søren

Kapt

Ballum

009

Tingøre

25-07-1801

ID 5498

168

067

Mærsk

Jens Thygesen

Styrmand

Ballum

009

Tingøre

25-07-1801

ID 5925

169

033

Hansen

Chresten

Kok

Ballum

009

Tingøre

25-07-1801

 

170

029

Nielsen

Niels Andersen

Ungmd.

Ballum

009

Tingøre

25-07-1801

 

171

131

Hansen

Peter Thyesen

Styrmand

Ballum

056

 

29-07-1801

ID 6784

172

132

Poulsen

Christen

Tømrer

Ballum

056

 

29-07-1801

 

173

109

Pedersen

Christen Sørensen

Styrmand

Ballum

057

 

01-08-1801

ID 6997

174

110

Nielsen

Laust

Kok

Ballum

057

 

01-08-1801

 

175

095

Ullerup

Michel Sørensen

Kapt.

Ballum

058

 

11-08-1801

ID 1330

176

118

Augustesen

Peter H.

Styrmand

Ballum

058

 

11-08-1801

ID 5923

177

122

Tofte

Jens P.

Matros

Ballum

059

 

15-09-1801

 

178

133

Hansen

Christen

2. Styrmand

Ballum

060

 

21-09-1801

ID 2367 ?

179

134

Mærsk

Niels P.

Ungmand

Ballum

060

 

21-09-1801

 

180

135

Frandsen

Thyge

Dreng

Ballum

060

 

21-09-1801

 

181

097

Knudsen

Johannes

Matros

Ballum

061

 

22-09-1801

 

182

136

Nielsen

Niels A.

Kapt.

Ballum

062

Johannes

25-09-1801

 

183

137

Hansen

Christen

Styrmand

Randerup

062

Johannes

25-09-1801

 

184

138

Nielsen

Christen G.

Ungmand

Ballum

062

Johannes

25-09-1801

 

185

139

Sørensen

Niels

Kapt

Ballum

063

Examen

01-10-1801

Lorentzen ?

186

140

Hansen

Christen G.

Styrmand

Trøjborg

063

Examen

01-10-1801

 

187

141

Lind

Peter H.

Matros

Ballum Rejsby

063

Examen

01-10-1801

 

188

047

Jessen

Hans Sørensen

Kapt.

Ballum

064

 

03-10-1801

ID 3500

189

060

Nielsen

Peder

Styrmand

Ballum

064

 

03-10-1801

ID 6132

190

142

Christensen

Knud

2. Styrmand

Ballum

064

 

03-10-1801

 

191

080

Brinck

Hans Michelsen

Baadsmand

Ballum

064

 

03-10-1801

ID 3661

192

022

Christensen

Jørgen

Matros

Ballum

065

 

08-10-1801

 

193

143

Sørensen

Jørgen

Matros

Ballum

066

 

19-12-1801

 

194

144

Møller

Sonnich

Dreng

Ballum

067

Skm Grev Schimmelman

17-12-1801

Besætning 42 mand

195

009

With

Christen Pedersen

Kapt.

Rømø

004

Torsken

03-04-1802

ID 7516

196

058

Mærsk

Peter Madsen

Styrmand

Rømø, Østerby

004

Torsken

03-04-1802

ID 6184

197

145

Jensen

Hans S.

Kapt.

 

068

Frederiche Dorothea

1801-1802

 

198

146

Christensen

Anders A.

Kok

Ballum

068

Frederiche Dorothea

1801-1802

 

199

069

Mærsk

Jonathan Thygesen

Matros

Ballum

068

Frederiche Dorothea

1801-1802

 

200

147

Smidt

Johannes B.

Matros

Ballum

068

Frederiche Dorothea

1801-1802

 

201

059

Juul

Carsten Christensen

Kapt.

Ballum

069

Elisabeth Christine

23-04-1802

ID 4282, Prison

202

148

Boesen

Niels Thyge

Styrmand

Ballum

069

Elisabeth Christine

23-04-1802

ID 5926

203

149

Smith

Cristen Boesen

2. Styrmand

Ballum

069

Elisabeth Christine

23-04-1802

ID 6577

204

150

Hansen

Melchior

Baadsmand

Ballum

069

Elisabeth Christine

23-04-1802

ID 6963

205

151

Rasmussen

Peter

Tømrer

Drengsted

069

Elisabeth Christine

23-04-1802

Sk.bygget Sjælland 1788,

206

152

Bork

Christen

Kok

Slesvig

069

Elisabeth Christine

23-04-1802

reder Knud Kyhn.

207

153

Petersen

Carsten

Matros

Ballum

069

Elisabeth Christine

23-04-1802

 

208

154

Sørensen

Jacob

Matros

Guldager

069

Elisabeth Christine

23-04-1802

 

209

155

Ravn

Isach

Matros

Island

069

Elisabeth Christine

23-04-1802

 

210

156

Severinsen

Christen

Dreng

Ballum

069

Elisabeth Christine

23-04-1802

 

211

009

With

Christen Pedersen

Kapt

Rømø

004

Torsken

14-04-1803

ID 7516

212

058

Mærsk

Peter Madsen

Styrmand

Rømø, Østerby

004

Torsken

14-04-1803

ID 6184

213

157

Gram

Niels Nielsen

2. Styrmand

Ballum Bodsbøl

004

Torsken

14-04-1803

ID 4066

214

158

Møller

Peter N.

Tømrer

Ringerike

004

Torsken

14-04-1803

 

215

159

Rask

Claus

Kok

Hasle

004

Torsken

14-04-1803

 

216

160

Kirrselsen

Hans N.

Matros

Ballum Bodsbøl

004

Torsken

14-04-1803

 

217

161

Sieverts

Peter Engelbr.

Matros

Rømø

004

Torsken

14-04-1803

 

218

162

Lyders

Peder Hansen

Dreng

Rømø

004

Torsken

14-04-1803

 

219

163

Møller

Morten Larsen

Kapt.

Bågø Falster

070

Unge Christian

18-04-1803

ID 2940

220

016

Aas

Ole Hansen

Styrmand

Ballum

070

Unge Christian

18-04-1803

ID 5371

221

164

Petersen

Hans Andreas

2. Styrmand

Rømø

070

Unge Christian

18-04-1803

ID 6751

222

165

Cornelius

Peter

Matros

Rømø

070

Unge Christian

18-04-1803

m.fl. 20 md. ialt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Overskrift

Jeg er en paragraf. Klik her for at redigere mig og tilføje din egen tekst. Jeg er et godt sted at fortælle dine besøgende lidt om dig selv, og hvad din hjemmeside handler om.